Skriv in din sökning här

Bredband, aktiviteter och tankar

Tankar och aktiviteter

Det fanns en tid då man tyckte att elektricitet var ett konstigt påfund, fotogen och stearin har ju alltid fungerat, varför ska vi ändra på det? Kostnaden för att dra in el i huset, installera uttag, köpa lampor mm. var säkert betungande för en del familjer, men vem kan tänka sig att leva utan el idag. Samma diskussioner förekom med radio och sedan tv.

Bredband är framtiden och kommer att utvecklas, vi kommer att sköta massor av saker med hjälp av bredband. Tänk alla telefonköer man slipper, det går redan nu att beställa tider till läkare, förnya recept och liknande. Vi kan tända och släcka lampor, styra våra värmeanläggningar, sköta alla våra bankärenden. Listan kan göras hur lång som helst och mer kommer det att bli.

Bredbandsgruppen (FHN, Fiber Hultanäs Näshult) har i stort sett frågat alla som bor i området personligen och de flesta vill ha bredband via fiber. Det är väldigt glädjande och stärker oss i vårt arbete att gå vidare, ju fler vi blir desto billigare blir det per hushåll. Känner du någon som tvekar att gå med, tala om varför du tycker det värt att satsa på ett snabbt och tillförlitligt bredband.

Vad har hänt sen sist och vad kommer att hända? Vi har utvärderat olika alternativ att skaffa ett fibernätverk och kommit fram till att Vetlanda kommun och VETAB (kommunens bolag för bl.a. bredband) är den leverantör som erbjuder det bästa alternativet. Detta innebär att vi i fortsättningen kommer att stå för projektledningen tillsammans med VETAB och att Vetlanda kommun äger projektet. 

Nu håller vi på att ta fram de uppgifter som krävs för att skicka in en ansökan om bidrag till Jordbruksverket bl.a en linjesträckning och kalkyl. Vi räknar med att vara klara med ansökan till årsskiftet, men EU beräknas inte meddela sitt beslut förrän tidigast maj 2015. Innan beslutet om bidrag har kommit, kan inte det egentliga arbetet starta, men vi har mycket att göra innan dess. Förutom jobbet med ansökan ska vi samla in mailadresser, utforma och distribuera anslutningsavtal, hålla informationsmöte mm. Allt detta återkommer vi till här på hemsidan.