Skriv in din sökning här

Per Danielsson

Per Danielsson

1. Hur länge har du bott i Näshults socken, var bodde du innan?
Jag är född och uppväxt i Näshult och bortsett från några års studier har jag alltid bott här

2. Varför valde du att flytta hit /bo här?
Jag har nog mest blivit kvar, kanske beroende på bristande initiativ eller handlingskraft men jag har alltid trivts bra. När jag växte upp fanns det ganska många ungdomar i byn och därmed en hel del aktiviteter, t. ex 4H, bordtennis på vintern, fotboll och volleyboll på sommaren. När Lena och jag flyttade ihop hyrde vi ett hus i Sörgården och när barnen var små var Näshult en lugn och trygg plats för dem att växa upp i. På den tiden fanns ju t.ex. skola på gångavstånd. Så småningom köpte vi mina föräldrars gård och lantbruk och sen dess har det ju inte varit aktuellt att flytta.

3. Vad är det bästa med att bo här?
Det borde jag ju veta efter snart sextio år här men kanske blir man lite hemmablind och ser inte alla fördelar. Något jag uppskattar är att bo mitt i naturen. Att höra tranorna utanför fönstret på morgonen, se några glador cirkla över åkrarna eller en flock småfåglar utanför fönstret tycker jag är livskvalitet. Dovhjortar och rådjur bidrar också till detta åtminstone så länge de håller sig borta från Lenas odlingar.


4. Vad arbetar/har du arbetat med?
Jag är bonde. Har varit mjölkproducent i många år men slutade av olika anledningar 2011, sen dess är jag deltidsbonde och har numera dikor. Övrig tid jobbar jag i skogen främst med röjning men även lite plantering och annat manuellt arbete.

5. Vad gör du på fritiden?
Jag är lyckligt lottad eftersom jag får arbeta med en del av mina intressen. Framförallt korna är ett stort intresse och kräver en hel del av min fritid. Jag har i huvudsak herefordkor som  inte är den mest snabbväxande och därmed inte heller den mest lönsamma rasen men de passar oss bra eftersom de är bra betesdjur och klarar sig på lite magrare marker. De är dessutom lugna och vackra djur. Jag hoppas på sikt kunna bygga upp en avelsbesättning av den rasen. Jag är sportintresserad och försöker följa främst fotboll så mycket jag hinner. Gläds särskilt åt att Wolverhampton är tillbaka där de hör hemma. Försöker hålla mej uppdaterad om omvärlden genom radio och tidningar. Blir det tid över läser jag gärna böcker. I sommar har jag provat att lyssna på ljudböcker, det är något jag gärna rekommenderar.

6. Är du engagerad i några föreningar?
Jag är medlem i några men inte aktiv. Jag tror att föreningar har haft stor betydelse för Näshults utveckling och kommer att ha så även i framtiden. Ska vi åstadkomma något på landsbygden behöver vi hjälpas åt. Viktigast är ett väl fungerande sockenråd, kanske är det dags att omorganisera detta för att få till en nystart och ett bättre engagemang.

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?
En viktigt sak är nog att utnyttja den service som finns kvar t. ex bokbussen. Att Mattias har öppnat verkstad så att man kan få både bilar och traktorer servade utan att behöva åka till stan är en annan  sak som underlättar vardagen. Jag hoppas som många andra att både gamla och unga vill bosätta sig här, det är trist att se tomma hus som förfaller. 

8. Har du några förslag på hur socknen kan förbättras?
En sak jag har tänkt på är en boklåda där vi kan låna eller byta böcker med varandra, brukar finnas på rastplatser eller andra ställen som turister besöker och borde inte vara omöjligt att lösa. Kanske ett enkelt och billigt sätt att upptäcka nya författare. På längre sikt tycker jag man ska tänka på saker som kan vara till nytta både för oss fastboende och besökare, t.ex. röja upp en promenadstig som på sikt kanske kan bli ett elljusspår. En tennisbana tycker jag också vore en tillgång för byn. 

9. Vad tycker du om Näshults hemsida? Är det något du saknar på hemsidan?
Jag tyckte bättre om den förra versionen men den här är också ok, möjligen kunde den uppdateras lite oftare. En del information verkar lite inaktuell.


10. Vem tycker du ska presenteras nästa gång?