Skriv in din sökning här

 Olle Askling

Olle Askling

1. Hur länge har du bott i bygden? (Var bodde du innan?)
Jag föddes kl. nio nollnoll på en söndag i Höghult och bodde till 1962 i Höghultström. 1962 flyttade jag med mina föräldrar till Hultanäs.

2. Varför valde du att flytta/bo här?
Mina föräldrar köpte lägenheten här och jag köpte bilverkstaden av Jan Östangård. Jag ämnade att hålla på med bilbesiktning då. Jag höll på med bilar i tre år. 1965 började jag med legotillverkning åt Lindahls sågverksmaskiner i Åseda, justerverk och flistransportörer.
Efter tre år tog det slut med det. Då tyckte jag det var roligt att konstruera transportanordningar för materialhantering till allehanda snickerimaskiner. Bland annat till Nyström i Hultanäs, Malmquist i Åseda och Lasse Thorstensson i Näshult. Även detta varade en treårsperiod. Sedan började jag med maskiner till träskotillverkning. Jag experimenterade i ett och ett halvt år på heltid och höll på att gå i konkurs med detta. Men jag klarade ut det.
Slutligen sålde jag 120-130 stycken sådana maskiner. Jag låg först i hela Europa då och sålde till hela Europa, även till Korea. Det höll på mellan nio och tio år. Sedan tog det tvärstopp. Prototypen var klar 1974 och försäljningen pågick till början av 80-talet.
1985 började jag med knappar och knappmaskiner och pressning och det är det som jag håller på med än idag.

3. Vad är det bästa här?
För mig är det att det är ett litet samhälle. Jag längtar hem så fort jag kommer till storstan.

4. Vad gör du på fritiden?
Tidigare var jag mycket intresserad av att snickra och renovera. Jag har renoverat vartenda hus jag kom i närheten av. Det är roligt att jobba växelvis med metall och trä. Nu hinner jag inte med nånting vid sidan om.

5. Är du aktiv i några föreningar?
Nej, gud bevare mig.

6. Hur ofta är du inne på Näshults hemsida?
Aldrig.

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?
Affären och bilverkstaden är viktiga och trevliga att ha. Alla som håller igång med nån verksamhet, önskar jag att det går bra för.

8. Har du några idéer vad Sockenrådet kan arbeta med?
Ingen aning.

Tack Olle! Vem ska bli presenterad i december?