Skriv in din sökning här

Marie Schön

Marie Schön

1. Hur länge har du bott i bygden? (Var bodde du innan?)
Vi kom till Fåglakulla 1985, men hade det då som fritidsboende. Sedan 2001 bor vi här permanent. Tidigare har jag i nämnd ordning bott i: Växjö, Jönköping, Vaggeryd, Göteborg, Linköping, Malmö, Örebro, Rimforsa, Vetlanda, Skene, Sävedalen, Indien, Nepal, Sävedalen, Nepal, Indien, Göteborg, Asarum

2. Varför valde du att flytta/bo här?
Fåglakulla blev snabbt "hemma" för oss och vi trivs helt enkelt här. 

3. Vad är det bästa här?
Lugnet, friheten, naturen, avskildheten?Sedan fyra år driver jag en liten verksamhet som konsult inom utbildning och kommunikation. Det betyder att jag i jobbet alltid möter människor, antingen som föreläsare och utbildare i stora grupper eller på tu man hand som personlig coach. I båda fallen går det åt ganska mycket energi och då är det underbart att komma hem till Fåglakulla för att hämta kraft mellan uppdragen.

4. Vad gör du på fritiden?
Numera skiljer jag inte så mycket på fritid och jobb eftersom jag kan jobba mycket med planering hemifrån. Mina favoritsysselsättningar är nog ändå att jobba i trädgården, att resa, att skriva och att måla. Lyckligtvis kan resandet ibland också vara en del av mitt arbete. Nu och då har jag fått i uppdrag att vara reseledare och guide på resor till Nepal. För mig blir det en fantastisk kombination av arbete och fritidssyssla.

5. Är du aktiv i några föreningar?
Jag är aktiv inom Röda Korset och här i Näshult är jag ordförande i kretsen. Inom RK är jag också resursperson för krishantering i Höglandets Förstahjälpengrupp. I regionen har jag förstås lite extra ansvar för utbildning och information om Nepal vars Rödakors vi har samarbete med. Förutom Röda Korset är jag också medlem i föreningen Namasté Nepal och Svenska Missionskyrkan. Röda Korsets principer är viktiga för mig och att jobba för att människor över hela vår jord ska kunna ha ett drägligt liv är en självklarhet, att man sedan också får möta fantastiska människor att känna samhörighet med, är bara en bonus.

6. Hur ofta är du inne på Näshults hemsida?
I sommar har jag inte varit flitig. Tidigare tittade jag in, i snitt en till två gånger per månad. Nu har vi trådlös uppkoppling och det går mycket snabbare och lättare att koppla upp sig.

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?
En socken med lagom många boende ? så många att vi kan ha affär och dagis/småskola, men inte så många att vi mister bokbuss och lantbrevbärare. Att välja att bo på landsbygden innebär per automatik att man väljer bort en hel del av det bekväma livet som boendet i en tätort innebär ? men man gör det för att allt det andra är värt så mycket mer. Med andra ord vill jag inte att landsbygden ska bli för lik staden. Gatlysen, asfalt, varuhus m.m. hör staden till. För mig är det viktigt att landsbygden kan erbjuda tystnad och ren luft.

8. Har du några idéer vad Sockenrådet kan arbeta med?
Sockenrådet arbetar redan på ett bra sätt för att främja socknen. Eftersom sockenrådet består av delegater från socknens olika föreningar kan kanske en uppgift vara att samordna föreningarnas verksamhet så att det inte blir evenemangskrockar t. ex.?

Tack, Marie! Och vem tycker du vi ska presentera nästa månad?