Skriv in din sökning här

Lars Engqvist

Lars Engqvist

 

1. Hur länge har du bott i Näshults socken, var bodde du innan?
Vi köpte vårt hus vid Kullebo kvarn 2007. Och flyttade hit permanent 2010, när jag slutade som landshövding i Jönköping.

Under sex år, från 2004 till 2010, bodde vi således i länsresidenset i Jönköping. Innan dess bodde vi i Strängnäs. Och dessförinnan i Malmö och Kalmar.

2. Varför valde du att flytta hit/bo här?

Med flytten till Näshult återvände jag till mina djupaste rötter.

Min farfars far, Johan August föddes här i Näshult, på Långaryds gård. Hans far, Anders Petter Andersson hade kommit till Näshult från Rumskulla och börjat som dräng hos Magnus Isaksson i Långaryd. Han förälskade sig i dottern, Anna-Stina Magnidotter. De gifte sig 1837 och deras första barn var min farfars far. När deras familj växte flyttade de från Långaryd till Slättäng i Äng och bytte namn från Andersson till Ängqvist. Någon stans på vägen ändrades stavningen, men mitt efternamn har sin förankring i Näshult.

3. Vad är det bästa med att bo här?

Visst hade vi våra funderingar innan vi bestämde oss för att flytta hit. Jag hade ju levt hela mitt liv i staden. Och jag var en smula orolig. Hur är det att leva i en liten by? Händer det något? Rör det sig? Är den sociala kontrollen ett hinder – eller en tillgång?

Alla mina farhågor om livet i den lilla byn har kommit på skam. Här händer det mer, rör sig mer, diskuteras mer, umgås det mer än vad jag någonsin kunnat drömma om. Och någon social kontroll i en begränsande mening har jag inte märkt, däremot en social gemenskap som faktiskt inte har någon riktig motsvarighet den stora staden.

4. Vad arbetar/har du arbetat med?

Jag utbildade mig till journalist på Journalistinstitutet och har ägnat halva mitt vuxna liv åt publicistisk verksamhet. Jag har varit chefredaktör i Kalmar och Malmö och chef för filminstitutet i Stockholm. Den andra halvan har jag ägnat åt olika samhällsuppdrag. I början på 1990-talt tillträdde jag som kommunstyrelsens ordförande i Malmö och 1998 utsågs jag till statsråd i den socialdemokratiska regeringen. Under sex år, fram till 2004, var jag socialminister, det sista halvåret även vice statsminister. 2004 utsågs jag till landshövding i Jönköpings län.

5. Vad gör du på fritiden?

Trädgården tar sin tid, liksom hunden. I övrigt läser jag gärna en god bok.

6. Är du engagerad i några föreningar?
Jag är ordförande i Pälle Näver-sällskapet, som har sitt säte i Stenberga. Jag är också medlem i flera av föreningarna i socknen och deltar mer än gärna i både Hembygdsföreningens och SPF:s aktiviteter.

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?

Socknen ska behålla sin karaktär som en liten, välkomnande och aktiv by.

8. Har du några förslag på hur socknen kan förbättras?

Jag hoppas att restaurangen i Näshult snart kommer igång igen. Mats och Sara har gjort fantastiska insatser för att ge liv åt byn. Hoppas verkligen att någon med samma inställning tar över.

Och så önskar jag mig flera märkta promenad- eller vandringsstigar, gärna längs Serarpasjön.

9. Vad tycker du om Näshults hemsida? Är det något du saknar på hemsidan?

Bra.

10. Vem tycker du ska presenteras nästa gång?