1. Hur länge har du bott i Näshults socken, var bodde du innan?
Jag är född i Vasastan i Stockholm men flyttade med familjen till Fruängen när det var dags för mig att börja skolan. Vi var tre syskon och mamma och pappa, så ettan vid Norrtullsgatan på 36 kvadratmeter blev lite trång. I Fruängen bodde vi tills pappa fick för sig att bygga ett kedjahus i Kälvesta utanför Spånga. Då gick jag andra året på gymnasiet.
Efter gymnasiet och lumpen flyttade jag till Växjö för studier och hamnade till slut i Vetlanda, där jag fick jobb i Ekenässjön. Jag bodde i lägenheten ovanför gamla Posten, nuvarande Colorama, men flyttade till sist hit till Näshult.
2. Varför valde du att flytta hit /bo här?
Jag var på 70-talet en inbiten stadsbo och tyckte jag hade sprängt alla gränser när jag flyttade till lilla Vetlanda. När det blev tal om att flytta ut från staden hade jag som villkor att det högst fick vara en mil in till någon stad och fullt modernt. Så blev det inte.
Ann Olbers hade hyrt ett hus i Skirö men var tvungen att flytta för huset skulle säljas. Hennes hyresvärdar kände Karl - Eric Rydbjer, som hade köpt Serarpsborg i Näshult, och kunde tänka sig att hyra ut det. Huset var för stort för Ann så hon undrade om Lotta, min dåvarande flickvän, och jag ville flytta med. Det låg visserligen 3 mil utanför Vetlanda, såg ut som en rivningskåk, hade bara rinnande kallt vatten och utedass, men när jag satt på trappan till verandan och tittade ut över den vildvuxna trädgården, kände jag att det var här jag skulle bo.
Tiden gick och Ann hittade sin Steve och flyttade. Lotta och jag kom överens om att vi inte passade så bra ihop så jag köpte ut henne. När sedan Helen kom in i bilden blev det ordning på allt och huset renoverades och moderniserades.
3. Vad är det bästa med att bo här?
Under mina tonår hyrde mamma och pappa hus i skärgården utanför Norrtälje där vi bodde hela somrarna. Det var en viktig tid som jag tror formade mig som person med alla vänner, hav, öar och skog. När jag flyttade hit till Näshult kom den känslan tillbaka. Naturen här påminner mycket om fastlandet vid östkusten och alla sjöar får ersätta Östersjön.
Annars tycker jag det bästa med Näshult är alla människor som bor här. Jag har redan från början blivit väl mottagen och accepterad. Det finns duktiga entreprenörer och behöver man hjälp med något finns det alltid någon att ringa till som vet hur man går till väga. Den välskötta idrottsföreningen har betytt mycket och det finns faktiskt mycket man kan roa sig med och ett rikt föreningsliv inom några mils omkrets.
4. Vad arbetar/har du arbetat med?
Jag har varit lärare i hela mitt liv, men i och med höstterminens start är jag pensionär. Jag jobbade 17 år på Ekenässjöns skola. Elevantalet minskade drastiskt där under ett par år och eftersom jag var senast anställd på mellanstadiet blev jag övertalig och fick flytta. Som tur var blev det en ledig tjänst i Näshult och där stannade jag i 11 år, tills beslut togs att åk 5-6 skulle flytta till Nye. Då hade jag tur igen och kunde följa med till en ledig tjänst där.
5. Vad gör du på fritiden?
Antalet fritidssysselsättningar minskar ju äldre man blir. Nu går det inte att spela fotboll eller volleyboll längre, men Janne TK och jag sliter hårt med badminton en gång i veckan. Jag gillar musik och fuskar på lite olika instrument. Det gör jag gärna när ingen hör på även om jag ibland blir tvungen att göra det när det finns publik. Vi har ett stort hus med trädgård som ska skötas och Helen och jag försöker att promenera varje dag.
6. Är du engagerad i några föreningar?
Jag är numera inte engagerad i några föreningar men jag är intresserad. Jag är dessutom en av dem som sköter den här hemsidan.
7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?
När skolan lades ner var vi nog många som trodde att Näshult skulle bli en ödebygd men det visade sig att så inte blev fallet. Föräldrakooperativet Lyckan flyttade in i nyrenoverade lokaler och nu har vi nytt liv i affären med restaurang, som alltid är välbesökt. Vi har många egna företagare och många duktiga hantverkare. Föreningarna är oerhört viktiga för att socknen ska utvecklas. Jag hoppas att Vetlanda kommun hjälper alla entreprenörer i deras verksamhet och att vägunderhåll och kommunikationer hålls på en acceptabel nivå. Föreningsbidragen får gärna höjas. Jag hoppas också att vi kan ta hand om alla turister på ett positivt sätt och där är badplatsens utseende och underhåll viktigt.
8. Har du några förslag på hur socknen kan förbättras?
Det framkom på senaste årsmötet för Sockenrådet att vi som bor i byn inte har riktig koll på hur man påverkar Sockenrådets arbete. Det vore väl bra om alla med idéer kunde känna att det fanns en organisation som kunde arbeta för det man tror på och som kan påverka de styrande i kommunen.
9. Vad tycker du om Näshults hemsida? Är det något du saknar på hemsidan?
Vi som arbetar med hemsida gör så gott vi kan och jag tycker nog att den är ganska bra att navigera i. Däremot är den ganska tungarbetad för oss som sköter den.