Skriv in din sökning här

Horst Berndt

Horst Berndt

1. Hur länge har du bott i Näshults socken, var bodde du innan?
Den dåtidens långa resan från Tyskland till Sverige. Min fru, sonen Reiner och jag skulle uppleva två veckors semester i Småland . Så 1958 stannade tåget i Nässjö - sen med bil till Edstorp vid Trollebovägen.

Så en senare hemresa blev det inte, och varför? Min mor var gift med Ernst Andersson. Denne Ernst Andersson och Asta Nyströms far Gunnar var bröder. Vid dåtidens släktträff blev det så att jag fick arbete som snickare i Hultanäs och vi bosatte oss således på samma ort.

Många år senare hade vi fem egna barn vid köksbordet och alla gick i Näshults skola - det var fina tider.

Som sagt: nu har vi bott här i 60 år och är nu äldsta invånarna i byn.

2. Varför valde du att flytta hit/bo här?
Varför vi valde Hultanäs? På grund av arbetet, vi tyckte om naturen och landskapet samt alla goda människor.

3. Vad är det bästa med att bo här?

Vi gjorde rätt med boendet här - bra samhälle med många barn. Senare visade det sig att livet här på landet gav en annan mening att leva - ingen storstadsjäkt.

4. Vad arbetar/har du arbetat med?
Jobbade många år som möbelsnickare och arbetsledare inom träindustrin. Senare som säljingenjör inom stora maskinföretag. Reste runt i 10-12 år. Sista 10 yrkesåren hade jag eget företag i Åseda.

5. Vad gör du på fritiden?
Som nuvarande pensionär och mina 86 år skrivs "fritiden" med andra meningar. Ja vad gör jag: har en liten snickarverkstad och arbetar mycket med olika träsorter och gör små möbler. Två dagar i veckan åker jag till Hälsans hus i Åseda och gör kroppsövningar.

 6. Är du engagerad i några föreningar?
Nu i min ålder inte mycket. När jag var yngre deltog jag mycket inom idrott. En tid då i Näshult  för att bli en bra fotbollsspelare. Det var en bra tid men jag lyckades inte med att få Näshults IF att bli svenska mästare. Tiden därefter bildade jag Hultanäs SoFK  1970.

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?
Vi alla som lever här önskar att den blir levande. Men nu brottas vi med den paradoxala sanningen som är: de äldre orkar inte längre att delta, affärer, skolor med mera tas bort och många flyttar till tätorter.

 8. Har du några förslag på hur socknen kan förbättras?
Önskar lycka till alla som arbetar för att det bli bättre.

9. Vad tycker du om Näshults hemsida? Är det något du saknar på hemsidan?
Överlåter jag till de som arbetar med den. Lycka till!

10. Vem tycker du ska presenteras nästa gång?