Skriv in din sökning här

Henning Silberg

Henning Silberg

1. Hur länge har du bott i Näshults socken, var bodde du innan?

Jag har bott här i Näshult sedan juli 2008 och kommer från Köpenhamn där jag är född. Faktisk kommer jag från Amager, som er ön varifrån Öresundsbron går till Malmö och som var en naturskön plats med skog, ängar, strand, bondgårdar, hästar, grönsaksland och stora natursköna indämningar, en slags allmänning, där vi lekte som barn på sommaren och åkte skridskor på vintern.

 

2. Varför valde du att flytta hit /bo här?

Som scout kom jag ofta på Söderåsen. Och jag hade lärare på Universitetet som hade hus i Småland, och också vänner där. Jag köpte Hageby som fritidshus från Albins i mitten på 70 talet - jag hade vänner i Ramkvilla som kände Albin. Så i många år kom jag här på semester sommar, jul och påsk varje år. För många år sen bestämde jag mig för att flytta hit när jag fyllde 60, få renoverat huset totalt av Nilsson & Söner och bosätta mig här för gott. Jag tyckte inte längre om att bo på Amager efter att Kastrup Flygplats hade byggts ut, att motorvägen skar sig igenom ön och gårdarna försvann. Så här är jag nu!

 

3. Vad är det bästa med att bo här?

Just precis natur, skog, sjöarna, tystnaden, och ändå finns här folk, trafik, fina grannar, dom härliga byarna i området, och kyrkan, Näshult Kyrka är en väldig fin och sällsynt kyrka, som jag gillar att komma till gudstjänst i, när jag har tid. Och inte långt härifrån ligger Öland, som är ett fantastisk naturområde somrar och vintrar, Jönköping och Växjö är också vackra städer och jag har vänner i Vadstena, Mjölby och Linköping. Höglandet har mycket att erbjuda och är nära allt.

 

4. Vad arbetar/har du arbetat med?

Jag är utbildat i musikvetenskap och retorik och som sångare. Jag har jobbat som röstlärare på högskolor, scenskolor, många teatrar i Danmark och som kyrkosångare. Just nu jobbar jag på Scenskolan i Köpenhamn som röstlärare.

 

5. Vad gör du på fritiden?

Vandrar i naturen, håller långsamt på med att anlägga min trädgård; just nu bygger Nilssons en friggebod, som är en del av min trädgårdsplan. Och så skriver och läser jag mycket.

 

6. Är du engagerad i några föreningar?

Nej tyvärr har jag inte tid just nu.

 

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?

Jag tänker på att Näshult skall fortsätta att vara en socken med människor av många slag och professioner, som bor här, gamla som unga, bönder, andra som jobbar i stan, självständiga och entreprenörer - ett levande samhälle. Naturen och landskapet skall sköttas, så det behåller sin växling mellan öppet landskap och skog och mark.

 

8Har du några förslag på hur socknen kan förbättras?

Jag ville önska att man kunde anlägga fibernät och därmed bättre internet för alla i socknen. Det är viktigt för alla i ett modernt samhälle också på landsbygden. Många vardagssaker med myndigheter och banker skal man ordna på internet i dag.

 

9. Vad tycker du om Näshults hemsida? Är det något du saknar på hemsidan?

Den är väldig bra och ger all den information som man behöver i socknen.

 

10. Vem tycker du ska presenteras nästa gång?