Skriv in din sökning här

Hari Prem och Björn  Höghultström

Hari Prem och Björn Höghultström

1. Hur länge har du bott i Näshults socken, var bodde du innan?

Björn: Jag är född och växt upp i Köpenhamn. Våren 1978 kom en grupp unga svenskar till Christiania för att berätta om en hästkaravan, så en vecka senare drog jag tillsammans med 25-30 vuxna och ett antal barn med häst och vagn från Blekinge upp genom landet till Dalarna. Då kom vintern, och Marie och jag fann varandra. När hon blev med barn, började vi leta efter ett ställe att bo. Till slut fick vi flytta in hos Maries syster Irene, som då hyrde Smedstorp. Där bodde vi när Rasmus och Frida var små. Sedan flyttade jag till torpet Flyadal och Marie med barnen till skolan i Lövhult. 1989 sålde jag Flyadal till en australiener som besökte Fly, och jag flyttade från trakten för att ta min yogalärarutbildning. Där mötte jag Hari Prem, och i 1992 gifte vi oss och reste ut i den stora världen. Vi undervisade i yoga och meditation i Australien, på Nya Zealand, i Tyskland och i Danmark, men oavsett var, kändes trakten här alltid som hemma. När vi var i Australien träffade vi han som hade köpt Flyadal, och vi köpte tillbaka det igen. Där bodde vi 2000-2003, då vi fick lov att köpa Höghultström.

Hari Prem: Jag är också växt upp i Köpenhamn. Som ung reste jag mycket, och sedan flyttade jag till ett yogacenter utanför Ljungby. Där bodde jag i många år.

2. Varför valde du att flytta hit /bo här?

Hari Prem: Jag var ju stört förälskad i Björn och ville följa med honom till världens ände! Att det blev här, är jag väldigt glad för.

Björn: Redan som 8-9 åring kom jag med scouterna till Sverige och blev helt tagen av friheten och den storslagna naturen. Senare, en gång när jag var i Fly, satt jag på en sten med utsikt över ängarna och skrev brev hem till mina föräldrar: "Om det finns ett paradis, så måste det vara som här!"

3. Vad är det bästa med att bo här?

Björn: Det enkla och naturnära. Att leva bland människor i frihet och demokrati; något som nu har större värde för mig än någonsin tidigare med allt som hänt i världen på sistone.

Hari Prem: Naturen, landskapet och människorna! Att alla hälsar på varandra, att man kan stanna bilen mitt på vägen för att prata när man möter grannen, att man kan gå och handla i affären och prata med Monica, att Näshult fortfarande är ett samhälle där många bryr sig om den levande och självbestämmande landsbygden.

4. Vad arbetar/har du arbetat med?

Hari Prem & Björn: Vi har ju renoverat och byggd om Höghultström, som nu fungerar som kursgård. Vi håller helgkurser i yoga och meditation, friskvårdsdagar för lokala företag och längre kurser där det kommer deltagare från hela Europa. Det går även att hyra kursgården för andra arrangemang. På vintern håller vi kvällskurser i Vetlanda, Åseda, Stenberga och Sävsjö.

5. Vad gör du på fritiden?

Hari Prem: På sommaren håller jag gärna på i trädgården. En stor del av maten på våra kurser odlar vi ju själva. Allt är ekologiskt. På vintern läser jag gärna. Tack för att bokbussen finns! Aldrig har jag haft bättre biblioteksservice.

Björn: För oss är skillnaden mellan arbete och fritid inte så stor. Men när vi kan släppa hemifrån tar vi gärna kanoten eller cyklarna med oss.

6. Är du engagerad i några föreningar?

Björn: Vi har ju en liten bigård här, så vi är med i Biodlarföreningen i Mörlunda. Dessutom är vi med i föreningen Smålands Vattenkraft.

Hari Prem: När jag kom hit, blev jag inbjuden att vara med i Gränslösa kulturförening. Det var väldigt spännande. Bl.a. arrangerade jag med hjälp av Wivi Swanberg-Johansson en utställning om mejeriet i Åseda.

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?

Björn: Att de mindre gårdarna i socknen bevaras så att unga familjer får möjlighet att bosätta sig. Att inte enstaka rika fortsätter köpa upp flera gårdar än de kan bo i själva och sen låter husen stå tomma. Jag känner stor tacksamhet inför de tidigare generationerna som på ett varsamt sätt byggde upp gårdarna och landskapet som finns här i dag.

Hari Prem: Att hejda utvecklingen mot okänslig storskalighet och industrialisering. Att vi bevarar landskapet vi ärvt, till kommande generationer. Kan vi undvika att skogen förvandlas till en industriell och livsfattig plantering? Stora vindkraftanläggningar hör hemma i stora landskap. Här kommer beboelse, småväger och gammalt kulturlandskap att förstöras. Vår ända framtid ligger i att vi börjar bli mera ödmjuka istället för hejdlöst fortsätta utnyttja naturens resurser. Vi håller ju på att förstöra först djurens och sedan vår egen existens! Jag hoppas att vi kan samlas om att fortsätta tidigare generationers arbete för samhällets bästa så att det inte är de med mest pengar som kommer att prägla Näshults framtid. I övrigt har jag inte gett upp hoppet om vår egen skola och kyrkan i Näshult.

8. Har du några förslag på hur socknen kan förbättras?

Hari Prem: Låt sockenrådet köpa kyrkan! Då sparar Svenska Kyrkan pengar till renoveringen, då blir dom glada! När Margaretha, Lenette och Barbro höll i helgmålsringningen fredag eftermiddagar, var det fullt lika inspirerande som när prästen var där. Kyrkan är även viktig för hela samhället som en naturlig samlingspunkt för många också inte specifikt kristna tillställningar.

9. Vad tycker du om Näshults hemsida? Är det något du saknar på hemsidan?

Hari Prem: Det är en jätte fin hemsida. Informativ, intressant och underhållande. Tack för det! Jag skulle önska mig ett sorts forum på hemsidan där alla invånare kan dröfta aktuella situationer i socknen. Jag tror att det skulle styrka sammanhållningen i Näshult, vilket är extra viktigt nu i en tid med många snabba förändringar. Det saknade jag senast när kyrkan stängdes. Att alla båda kan få information och komma fram med åsikter och förslag till lösningar.

10. Vem tycker du ska presenteras nästa gång?

Vårhälsningar,

Hari Prem & Björn i Höghultström