Skriv in din sökning här

Eva Kornby

Eva Kornby

1. Hur länge har du bott i Näshults socken, var bodde du innan?
Jag har mina rötter i Näshult. Min farfars föräldrar flyttade hit på 1860-talet och mina farföräldrar köpte vårt hus år 1900. Min farmors mor Eva är född här i socknen, i något som hette Sjöholma, såg det ut som i kyrkoboken. Någon som vet? Mina föräldrar renoverade vårt hus på 60-talet och hade det som sommarstuga. Nu bor min man Michael och jag här. Michael och jag har bott i Arboga, Lund och Raleigh, NC, USA, och när vi pensionerade oss kändes det helt naturligt att flytta hit.

2. Varför valde du att flytta hit /bo här. 
Vi har haft sommarnöje i byn i drygt 20 år, så det var ganska naturligt att vi tillbringade mer och mer tid här när vi blev fria.

3. Vad är det bästa med att bo här?
Det är fritt och lugnt och tyst. Folk är trevliga att prata med. Eftersom de flesta invånarna har bott här i flera generationer (ja ja ni vet vad jag menar!) så känner man de flesta och det gör livet enklare. Många här är generösa med tid och kraft och ställer upp vid Valborg, advent, bygdegårdsauktionen, golfturneringen, etc etc.

Det är så praktiskt att bo här. Inom nära räckhåll finns det mesta man behöver, som t ex Metropolitan Opera i Åseda. Bara det! Behöver man ett lass grus så levereras det inom ett par timmar. När vi byggde ut huset fanns snickaren tvärs över gatan. Vi har bredband. En ängel i människohamn skottar undan snövallarna så vi tar oss in med bilen. Behöver man en grävskopa finns det på plats. Det tar tre minuter att gå till affären i stället för tjugo minuters bilfärd i Lund. Jurgen säljer världens godaste ägg och de mest ekologiska man kan tänka sig. Vi plockade 47 kg svamp rensad vikt runt hörnet i höstas. Det finns inget härligare än ett kvällsdopp i Serarpasjön. Jag kan fortsätta hur länge som helst. Vi reser rätt mycket, men jag är alltid glad när jag kommer hem till Näshult.

4. Vad arbetar/har du arbetat med?
Jag är jurist och har arbetat med familjejuridik och affärsjuridik till 2001, när vi flyttade hem från USA och jag blev hemmafru.

5. Vad gör du på fritiden?
Oj vilken fråga! Eftersom jag är pensionär har jag väl egentligen bara fritid. Det finns hur mycket som helst att lägga händerna på. Vi tycker om opera, så operan i Åseda och Näshults operaklubb är viktiga. Jag planerar också ett forskningsprojekt där jag ska undersöka historien om mitt hus och de människor som har bott här sedan det först byggdes 1685. Vi har nyligen byggt ut huset och vi har en trädgård som måste planeras och odlas. Svampplockningen är viktig, och sedan planerar vi flera veckors skidåkning till våren. Jag stickar och broderar också en hel del. Jag lägger gärna tid på Hembygdsföreningen. Dessutom finns det ju rätt många evenemang här i byn som man inte får missa. De senaste veckorna har det varit trädbeskärningskurs med Ingvar Rutgersson (som var en höjdare), auktionen är alltid rolig, somliga provade whisky härförleden, det var lite musik i kyrkan innan den stängdes för gott, det var opera i Åseda, och idag är det adventståg Hultanäs ? Åseda. Hur mycket nöjen klarar man?

6. Är du engagerad i några föreningar? 
Jag är stolt suppleant i styrelsen för Näshults Hembygdsförening.

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?
Näshult måste fortsätta att vara en levande bygd. Många, både unga familjer och lite äldre, vill bo här och det måste finnas förutsättningar för att våra liv ska fungera. Det måste finnas arbetstillfällen och service. Jag skulle också gärna se fler gemensamma aktiviteter, som kvällskurser i språk, eller ett stickkafé, eller dansaftnar (inte för att jag kan dansa!). Det var synd att skolan stängdes. Eftersom jag inte har egna barn eller barnbarn vet jag inte hur barnen ser på det, men nog vore det bättre för dem att gå i skolan här i stället för att bussas. Likaså är jag väldigt tveksam till stängningen av kyrkan. Det verkar oöverlagt och en överreaktion på tveksamma grunder och jag hoppas att vi orkar bråka för en vettigare lösning på problemet än stängning. En viktig faktor för att byn ska fungera är att affären finns kvar. Jag hoppas att Monica orkar driva den vidare. 

8. Har du några förslag på hur socknen kan förbättras? 
En sak som skulle kunna bli bättre i byn Näshult att göra 125an mindre inbjudande för tung främmande trafik. Lokala lastbilar och traktorer är en sak, de är ett tecken på att näringslivet i byn fungerar och det gläds vi åt och störs inte av, men dessa gigantiska främmande lastbilar med släp som kör på vår lilla väg därför att den är några kilometer kortare än alternativet mellan Vetlanda och Kalmar, dem vill vi bli av med.

9. Vad tycker du om Näshults hemsida? Är det något du saknar på hemsidan?
Hemsidan är bra, men jag efterlyser en effektivare väg att informera om nya evenemang. Jag vill ha möjlighet att anmäla min e-mailadress till en central som åtar sig att skicka ut ett grupp-email när det händer något.

10. Vem tycker du ska presenteras nästa gång?