Skriv in din sökning här

Erik Hjärtfors

Erik Hjärtfors

1. Hur länge har du bott i bygden? (Var bodde du innan?)
Jag har bott i Horseryd sedan 1990 då vi flyttade från Stora Segerstads Lantbruksskola där vi bodde i sju år. Jag är född i Växjö som vi flyttade ifrån när jag var 11 år.

2. Varför valde du att flytta/bo här?
Vi har spenderat alla helger och somrar här eller på pappas föräldragård i Halland. Vi kunde ha valt att flytta till Stixered strax utanför Fegen men familjen kände att banden var starkare till Näshults Socken. Eftersom både jag och min bror alltid haft intresse av ?de gröna näringarna? var det inget svårt beslut att ta. Någonstans skall man bo och varför inte kombinera grundintresse, släkthistoria och ett vackert boende. Efter att jag kunde köpa Lövsjö 2000 så tycker jag att vi har haft en väldig tur och är mycket lyckligt lottade med allt.

3. Vad är det bästa här?
Det bästa med mitt liv här är att jag har kunnat kombinera fritidsintresse och arbete utan att egentligen behöva lämna gården. 50% av min utkomst kommer idag från timmerhusen, 25% från turismen och 25% från andra föreläsningar, tidningsjobb, mötesarvode mm. Jag bygger just nu en hall där jag året om kan tillverka mina timmerhus 50 meter från bostadshuset, kan inte bli bättre.

4. Vad gör du på fritiden?
Sedan jag slutade med fotbollen så går all fritid åt till gården. Jag bygger stenmurar, lägger plattor, bygger staket, bygger nya byggnader. Sommaren i år kommer att gå åt till att bygga timmerhushallen färdig och att flytta ett timmerhus från Triabo upp i skogen med möjlighet att använda till uthyrning, konferenser och fisketurister. Det blir mycket hemma nu när mina två barn är små. Om några år vill jag gärna se, uppleva och vandra i alla Europas bergskedjor. Det är nog möjligheten att komma upp över landskapet jag saknar mest (tack Kalle Nelsson och din helikopter för att ni finns).

5. Är du aktiv i några föreningar?
Jag har satt som krav att alla föreningar jag är med i skall tjäna syftet att utveckla mitt arbete med skog, trä och turism. Idag är jag med i styrelsen för Småsågarna Riksförbund med ca 700 medlemmar där vi har fått ganska stora anslag för att skapa handelsplatser för landets träförädlare. Jag är med i styrelsen för Södra Skogsbygdens Timmerhusförening med 90 medlemmar där vi ger ut 5 nyhetsbrev om året och genomför ca 20 aktiviteter per år. Sitter också med i ett antal styrgrupper för olika träprojekt. Är ombud för Njudungs skogsbruksområde till Södra Skogsägarnas årsstämma.

6. Hur ofta är du inne på Näshults hemsida?
Tyvärr är jag inne alldeles för sällan. Det har gjorts ett jättearbete så här långt och jag tror att användandet går i perioder för alla. Därför uppskattar jag det arbete som görs och kommer säkert använda den mer själv efter hand.

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?
För fritiden tycker jag att det ser bra ut i Näshult. Människor hittar sina egna vägar, umgängeskretsar och tar tag i nya projekt för sina egna behov. Föreningslivet har jag inte så stor kontakt med men folk verkar hitta sin förening att vara med i för att träffa folk och göra saker tillsammans. Det jag skulle önska är att hitta mer samarbete med företagare för att öka omsättningen i verksamheten och få med alla fördelar det innebär att samarbeta med andra. För mig handlar det tillexempel om leveranser av grovt talltimmer i speciallängder. Jag tycker att livet i Näshult är så bra det kan bli. Vad mer kan man egentligen önska sig om man tittar sig omkring i Sverige och Världen.

8. har du några idéer vad Sockenrådet kan arbeta med?
Jag har inget konkret uppdrag till Sockenrådet. Eftersom det är där som pengarna finns gäller det att man från Sockenrådet är lyhörd och tar tag i saker och ger understöd så fort som tillräckligt många invånare önskar något. Det största uppdraget tycker jag är att se till att det finns hus att bo i och framför allt tomter att bygga på. Både för permanent boende och fritidsboende. En aktiv politik med samtal och peppning av markägare kan ge fler människor i socknen och pengar till markägaren som kan investera i sitt eget hem. Alltså att frigöra resurser från gårdarna som på många olika sätt genererar pengar och engagemang till socknen.

Tack Erik, vem tycker du ska bli presenterad nästa månad?