1. Hur länge har du bott i Näshults socken, var bodde du innan?
Jag är född 1930, jag har bott här i socknen hela mitt liv. Jag är född i Häradskögle. Jag var fjärde generationen på gården.
2. Varför valde du att flytta hit /bo här?
Jag övertog gården 1952 tillsammans med min bror Åke Silvermyr. När jag och Gun gifte oss i 1961 löste jag ut min bror och fortsatte driva jordbruket. Gun och jag fick två barn, Roger och Carina, som växte upp på gården och deltog i arbetet efter skolan. Efterhand tog Roger över mer och mer och gick sen in som delägare. När jag blev pensionär övertog Roger och Anki gården och jag flyttade till Söraborg. Nu bor jag här i en av pensionärsbostäderna i Näshult.
3. Vad är det bästa med att bo här?
Näshult är en fin bygd. Jag har ju mina rötter här i Näshult.
4. Vad arbetar/har du arbetat med?
Intresset för jordbruket är något man har i generna, det går inte att komma ifrån. Att gå ut och se efter djuren är det bästa medicinen för mig.
5. Vad gör du på fritiden?
Jag har aldrig haft något fritid, det har inte blivit tid för det. Däremot har hästarna varit mitt intresse, att köra med hästar. Som mest hade jag fem nordsvenskar. Jag var bara 13 år när jag körde ensam med två hästar med mjölken till mejeriet i Hultanäs. Så jag lärde mig ju tidigt om hästar.
6. Är du engagerad i några föreningar?
Inte nu, jag var med i LRF tidigare, det var ju alla bönder. Jag är nog ingen föreningsmänniska.
7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?
När jag var ung på 50-talet var vi närmare 100 bönder i socknen, i dag finns det en med mjölkproduktion. Den gång traktorn kom, så tänkte vi, nu hinner jag med mera; det blev sidoarrende, ökade arealen, mera mark, karusellen kör. Vi blev för stora. Till slut blev det ingen tid kvar till att leva.
Jag tror att vi har en framtid om vi kan leva på mindre jordbruk. Skogen behåller alltid sitt värde. Men vi måste ha många ben och stå på. Efterhand som stora delar av världen drabbas av torka eller översvämningar eller andra katastrofer, så får vi problem med mat. Efterfrågan på mat och på drickvatten kommer att öka. Jag tror inte att det är kört med jordbruket här. Vi har ett bra klimat. Åkrarna är inte stora, men vi har bra mängd med nederbörd och sol. Folk kommer att flytta hit.
8. Har du några förslag på hur socknen kan förbättras?
Ja vad jag vill, det är ju en sak. Jag vill naturligtvis ha en levande bygd. Det krävs ju en viss service för att det ska bli så. Förutsättningen är att kyrkan, verkstan, affären, skolan och dagiset fungerar. Men politikerna i Vetlanda kommun har ju en annan åsikt. Vad dom inte fattar är att det är de små orterna som fyller på med invånare i Vetlanda. Om de utarmar de små byarna, så stryker de större städerna med. Men folk ger lätt upp och tänker, jag har inte många år kvar, det nyttar inte att protestera. Det gör jag ju med.
Ett samhälle behöver en samlingspunkt, navet, där man kan gå och träffa varandra. Vi har affären. Jag beundrar de som står i affären. Så länge vi har Monika så går det bra.
9. Vad tycker du om Näshults hemsida? Är det något du saknar på hemsidan?
Jag har hört talas om den, har sett den för första gången i dag. Den är bra.
Tack Alvar, i juli får vi se vem som blev vald.