Skriv in din sökning här

Tord Hedström

Tord Hedström

1. Hur länge har du bott i bygden? (Var bodde du innan?)
Jag har ett fotografi där jag som ettåring med stöd av en äldre kusin står på en dammig grusväg framför Claesons affär.
Jag har varit i Näshult hela mitt liv. Men jag har bott på flera ställen; Född i Ludvika, började skolan i Västerås, uppväxt i Melbourne, studerade juridik i Uppsala, arbete på garnisonen i Karlsborg med fortsättning på ÖB:s stab i Stockholm och därefter i Akademiska sjukhusets ledning i Uppsala.

2. Varför valde du att flytta/bo här?
Det var inte mycket av ett val. Jag ärvde Fridhem av min far. Min farfar köpte huset i början på 1900 talet åt sin ogifta syster att bo i mot att hans barnrika familj fick tillgång till ett lantställe. Farfar var född i Mosingetorp och hans mor kom från Nässja.

3. Vad är det bästa här?
Näshult socken har bestått i en levande landsbygd, likt humlan som trots allt flyger. Näshults styrka är alla människorna som formar ett stabilt samhälle, med utvecklingskraft samt ett brett engagemang och ansvarstagande. Jag ser det evigt vackra landskapet kombinerat med kyrka, skola, lanthandel, bygdegård samt bilverkstad, jordbruk och många företag. Också, den gamla järnvägen och den dagliga bussen. Dessutom ett aktivt föreningsliv som förädlar Näshult IF och Pensionärsförenings perspektiv.
Risken är att det blir för mycket, för stabilt, som leder till mestadels osynlig makt, till hierarkier och aldrig glömda oförrätter. Ibland behövs det mer öppenhet, respekt och ömsesidigt lärande, mellan kvinna ? man, ung - gammal, insocknes - utsocknes.

4. Vad gör du på fritiden?
Arbetstid - Fritid? Förr arbetade jag nästan jämt och fick lön, nu arbetar jag utan att få lön. Jag målar hus och reparerar Claesons affär, sågar ved och slår gräs. Jag läser och reser, men det gjorde jag också i arbetet. Ibland är jag konsult och får betalt. Ibland går jag på bolagsstämmor och får gratis lunch.

5. Är du aktiv i några föreningar?
Jag är sedan ett år ordförande i Näshult Hembygdsförening.

6. Hur ofta är du inne på Näshults hemsida?
En gång i veckan, kan bli mer med bredbandet.

7. Hur vill du att framtiden ska se ut i Näshults socken?
Näshult utvecklas bra, det är ju förunderligt hur mycket ungdom och småbarnsfamiljer som finns här. Det är klart att dom måste involveras mer i styret och att deras idéer bryts mot äldres, till ett bra resultat.
Jag ser fram mot att bensinen blir så dyr att vi slipper en massa onödigt bilkörande och motorgräsklippande. Tystnaden var bättre förr!

8. Har du några idéer vad Sockenrådet kan arbeta med?
Sockenrådet är viktigt för att värna om Näshult. För att uppmuntra idéer, stimulera dialogen och beslutsfattandet. För att kämpa för våra intressen mot centrala instanser när dom vill göra vad dom vet bäst. Vetlanda har ett kommundelsråd och det verkar som om kommun vill se oss genom Nye. Säga vad man vill om Nye, men Näshult är det inte.
Låt Serarpasjön vara allas naturtillgång och inte för tomt exploatering. Upprustning av kraftverken är en bra idé. Går det att förbättra bussförbindelserna? Skolan, varför inte en återställare?

Tack Tord, så går stafettpinnen vidare till ...